Gebouweigenaar / bewoner
Praktisch
- De warmtepomp met de buitenlucht als warmtebron heeft lagere investeringskosten en een lagere efficiëntie. Een bodemwarmtepomp heeft hogere investeringskosten en een hogere efficiëntie.
- De binnen unit van een warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast; dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Dit betekent ruimteverlies ten opzichte van een cv-ketel.
- Een bodemwarmtepomp haalt op tientallen meters diepte warmte uit de bodem. Daarvoor boort een speciale machine één of meer diepe gaten (13 cm doorsnee, vaak 50 tot 100 meter diep) in de tuin. In de gaten gaan buizen waarin water wordt rondgepompt. Dit wordt eventueel aangevuld met vloeistof tegen bevriezing. Dat water neemt water op uit de bodem (in de winter), of geeft warmte daaraan af (in de zomer).
- Voor een luchtwarmtepomp moet een buitenunit worden geplaatst, vergelijkbaar met een buitenunit van een airco. Die kan je aan de gevel, op het dak of ook verder van de woning plaatsen. Een aandachtspunt is het voorkomen van geluidsoverlast.
- Tegenwoordig is bij veel warmtepompen de binnen- en buitenunit in één omkasting gebouwd (een zogenoemd monoblock), die buiten wordt aangesloten met een aan- en afvoerleiding voor verwarmingswater. Een buitenluchtwarmtepomp kan ook worden uitgevoerd als zogenaamde split-unit. Dan moet er een koudemiddelleiding tussen binnen- en buitenunit komen. Een monoblock-uitvoering heeft meestal lagere onderhoudskosten dan een split-unit.
- Er worden steeds meer all-in totaal aanpak projecten aangeboden waarbij de gebouweigenaar/bewoner een bedrag per maand betaalt voor warmte, eventueel koude en elektriciteit. Het energieservicebedrijf moet dan zorgen voor optimale werking en energielevering tijdens de afgesproken looptijd. Er wordt gemonitord om eventuele storingen zo vroeg mogelijk te verhelpen.
- De ventilator en de compressor van de buitenunit van de luchtwarmtepomp maken geluid. In de zomer, als er geen verwarming nodig is, maar wel warm water en/of koeling geeft dat misschien geluidsoverlast voor de bewoners en/of hun buren. Dat kun je voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en een slimme regeling toe te passen. Eventueel kun je een geluiddempende kast om de buitenunit plaatsen. Het binnendeel van de warmtepomp is te vergelijken met dat van een koelkast. Een bodemwarmtepomp maakt nauwelijks geluid.
Comfort
-
Een elektrische warmtepomp werkt met lagere temperaturen (35 tot 55 °C, ze worden steeds hoger als er alternatieve of natuurlijke koudemiddelen worden gebruikt) dan een cv-ketel (60 tot 80 °C). Het verwarmingssysteem moet daarom ‘groot genoeg’ zijn om een huis toch warm te krijgen. De meest geschikte systemen zijn vloerverwarming, wandverwarming of speciale lagetemperatuur radiatoren. In een na geïsoleerd ouder huis zijn de bestaande radiatoren soms ook geschikt, of met kleine aanpassingen geschikt te maken (o.a. radiatorventilatoren). De kosten hiervoor zijn meegenomen in de doorrekening van deze strategie in de Leidraad.
- Bij een elektrische warmtepomp kook je ook zonder aardgas. De zuinigste methode is koken met inductie. Extra voordelen: de kookplaat is makkelijk schoon te houden, het koken is veiliger dan met een gasvlam en er komen geen verbrandingsgassen in het huis.
- Als een warmtepomp wordt ondersteund met elektrische bijverwarming, kan deze op koude winterdagen veel stroom gebruiken. Daarvoor is een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig van 3 x 25 A. Is die aansluiting er niet, dan kost dit eenmalig ongeveer € 280.
Gemeente
De gemeente hoeft geen vergunning te verlenen voor het plaatsen van een warmtepomp. Wel is er voor het plaatsen van bodembronnen en -lussen een meldingsplicht. Bodembronnen en -lussen mag je niet plaatsen in drinkwaterwingebieden. De gemeente moet wel tijdig overleggen met de netbeheerder over verzwaring van het elektriciteitsnet. Bij grote buitenunits van luchtwaterwarmtepompen kan een omgevingsvergunning nodig zijn.
Netbeheerder
Als veel woningen in een buurt overgaan van gas naar all-electric, met een warmtepomp en koken met inductie, dan neemt de elektriciteitsvraag toe en kan verzwaring van het elektriciteitsnet nodig zijn. Dat zorgt misschien voor graafwerkzaamheden en extra (of grotere) transformatorhuisjes. Het is belangrijk om als gemeente tijdig contact op te nemen met de netbeheerder; die kan dan maatregelen nemen om de netcapaciteit waar dat nodig is uit te breiden. Als bewoners de woningaansluiting moeten verzwaren, moet de netbeheerder ook daarvoor werkzaamheden inplannen. De netbeheerder voor het gasnet kan mogelijk, als alle gebruikers van het gas af zijn, het gasnet verwijderen.
Op de site van Netbeheer Nederland vind je meer informatie over de rol en ondersteuning van de netbeheerder ten behoeve van de transitievisie warmte.
Adviseur
Voor onafhankelijk advies is het verstandig om met een onafhankelijke energieadviseur of installateur te overleggen. Zij of hij komt thuis langs voor een persoonlijk advies en bekijkt wat in een huis mogelijk is: kun je het dak, de gevel, de vloer of ramen (beter) isoleren? Zijn een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp een optie als je uitgaat van de bestaande situatie? Je kunt ervoor kiezen om een rapport te laten opstellen waarin alle maatregelen op een rij staan, bijvoorbeeld hoeveel je bespaart en hoe snel de investering is terugverdiend.
Installateur
Schakel altijd een vakbekwaam installateur in. Vakbekwaamheid houdt in dat die installateur kennis en vaardigheden heeft op het gebied van duurzame energie-installaties en daarbij werkt volgens geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dit kunnen wettelijke (minimum)eisen zijn, maar ook afgesproken kwaliteitsnormen. Je vindt gecertificeerde installateurs in een kwaliteitsregister, bijvoorbeeld in het Centraal Register Techniek.
Deze installateurs kunnen ook de radiatoren instellen zodat door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om een woning per ruimte optimaal te verwarmen. De cv-installatie waterzijdig inregelen heet dat in jargon, dat levert een directe besparing en comfortverbetering op.