In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in de gebouwde omgeving 3,4 ton CO2 bespaard wordt in 2030. Dit komt neer op het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen. Hiervan wordt voor warmtenetten een rol gezien voor 400.000 nieuwe aansluitingen. Dit moet voor het grootste deel uit de bestaande bouw komen.
Er is weinig ervaring met het aansluiten van bestaande grondgebonden woningen. Er is wel redelijk veel ervaring met het aansluiten van gestapelde bouw, en dan vooral de complexen waar al blokverwarming aanwezig is. Het Expertise Centrum Warmte heeft daarom bestaande kennis over het aansluiten van bestaande gebouwen op een warmtenet gebundeld.
Van distributienet in de straat tot en met de afleverset
Het gaat om het aansluiten van de woning op het warmtenet. Eventuele aanpassingen aan het afgiftesysteem, tapwaterbereiding, isolatieniveau, elektrisch koken, etc. laten we (voor nu) buiten beschouwing. Ook nieuwbouw laten we buiten beschouwing, hiervoor is het vraagstuk veel minder complex. Utiliteitsgebouwen laten we ook buiten beschouwing.
Keuzemodel aansluitmethode
Atriensis heeft een keuzemodel gemaakt voor verschillende aansluitmethoden voor:
- grondgebonden eengezins woningen
- portiekwoningen
- galerijwoningen.
Voor blokverwarming is een aparte pagina gemaakt. Het aansluiten van bestaande blokverwarmingssystemen is vaak minder ingewikkeld.
Wil je meer weten over het proces? Lees dan onze praktijktips over het proces om bestaande bouw aan te sluiten op warmtenetten.