Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022

30-05-2022
1521 keer bekeken

Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid Award 2022. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich inzet voor zijn of haar WKO-systeem.

Een aardgasreductie van 75%

De winnaar, Diederick Hilckman, begon 10 jaar geleden op de campus van Nijmegen. Er was toen al wel een functionerende WKO maar die werkte niet optimaal. In de afgelopen jaren werkte Hilckmann samen met collega’s en adviseurs aan een forse uitbouw van de WKO-systemen op de campus. Niet alleen nieuwe gebouwen maar ook veel oude gebouwen werden aangesloten. Als dat hele project is afgerond, volgend jaar, is 87% van de gebouwen op de campus direct of indirect aan het netwerk van WKO’s gekoppeld. Het levert de Radboud Universiteit een aardgasreductie op van 75% (gemeten vanaf 2017).

Actief ambassadeur

De jury, waaronder Rinske de Jong namens het Expertise Centrum Warmte en Wouter Wienk namens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, benadrukt naast de technische prestatie ook de rol van Hilckmann in kennisoverdracht. Hij zet zich niet alleen in voor grootschalige verduurzaming van het eigen campusterrein. Ook daarbuiten is Hilckmann  een actief ambassadeur van bodemenergie en zorgt hij voor bewustwording van energiegebruik in het algemeen.

Het Gebruikersplatform Bodemenergie

De award werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium van Gebruikersplatform Bodemenergie.

Zij behartigen de belangen van gebruikers van bodemenergiesystemen. Dit doet zij vooral door veel kennisoverdracht en door aan eigenaren en gebruikers te laten zien hoe anderen hun systeem beheren. Met de WKO Duurzaamheid Award zet het gebruikersplatform jaarlijks enkele zeer goede eindgebruikers in de spotlichten. Het was dit jaar voor de zesde keer dat de WKO Duurzaamheid Award werd uitgereikt.

Meer informatie over WKO

WKO is een opensysteem en is een van de meest voorkomende toepassingen van bodemenergie. Bij bodemenergie haal je warmte en koude uit de bodem. Ook sla je dit hierin op. Een warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte warm genoeg is om te gebruiken in gebouwen. Lees voor meer informatie onze factsheet bodemenergie en WKO.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen