Data van de Startanalyse importeren in je eigen GIS-omgeving

Voorbeeld van een kaart die gemaakt is met het datapakket van de Startanalyse.
10-03-2020
7207 keer bekeken

Deze nieuwspagina wordt niet meer geüpdatet. Op de hoogte blijven van het NPLW en nieuws over de warmtetransitie? Abonneer je op de nieuwsbrief en bekijk de nieuwspagina.

Het NPLW bouwt door op de ervaring, kennis en producten van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) en het Expertise Centrum Warmte (ECW), die overgaan naar het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). 


Hoe kun je data uit de Startanalyse importeren in je eigen GIS-omgeving? Dan kun je ze namelijk combineren met andere nationale en lokale data. Zoals gegevens over het gasnet, corporatiebezit, renovatieplannen en sociale karakteristieken. We leggen uit hoe je dat doet.

Een gemeente heeft veel data nodig om tot een goed besluit te komen welke wanneer en op welke wijze van het aardgas af kan. De combinatie van data uit de Startanalyse met nationale en lokale data zorgt voor goede beslisinformatie voor het maken van een transitievisie warmte. De Handreiking voor lokale analyse geeft tips en richtlijnen voor dit proces. Daarnaast is datagedreven planvorming één van de thema’s van het Kennis- en Leerprogramma (KLP).

Importeren van de detailkaarten uit de viewer

De detailkaarten die te vinden zijn in de viewer van de Startanalyse kun je importeren door de volgende stappen te doorlopen:

1.     Ga in je eigen GIS-omgeving naar de optie waarmee je een WFS-laag importeert.

2.     Voeg een nieuwe ‘Server Connection’ toe. De rode pijl (A) in het plaatje geeft aan welke knop je hiervoor moet aanklikken als je Q-GIS gebruikt. Bij andere GIS programma’s zal dit vergelijkbaar werken.

3.     Geef de WFS een naam, bijvoorbeeld ‘Startanalyse WFS’ (B).  

4.     Vul de URL van de WFS in, neem daarvoor onderstaande link letterlijk over (C).

De URL (link) van de WFS van de Startanalyse 2019 is: https://apps.geodan.nl/public/data/org/gws/NZVGBQNFZNVB/pbl_public/wfs?request=GetCapabilities&version=1.1.0

De URL (link) van de WFS van de Startanalyse 2020 is:
https://apps.geodan.nl/public/data/org/gws/NZVGBQNFZNVB/pbl_202003_public/wfs?request=GetCapabilities 

5.     Klik vervolgens op de knop ‘OK’ om het toevoegen van de nieuwe Server Connection af te ronden (D).

6.     Klik vervolgens op de knop ‘Connect’ (E)

7.     Selecteer de kaartlaag die je wilt importeren (F).

8.     Klik op de knop ‘Add’ (G).

Importeren van het datapakket

Voorbeeld van een kaart die gemaakt is met het datapakket.

Het datapakket van de Startanalyse kun je in je eigen GIS-omgeving importeren door de volgende stappen te doorlopen:

1.     Vraag het datapakket van je gemeente op via het mailadres startanalyse@pbl.nl

2.     Download het bestand dat je vervolgens gemaild krijgt binnen 14 dagen op je computer, anders verloopt het bestand en moet je het opnieuw opvragen.

3.     Ga in je eigen GIS-omgeving naar de optie waarmee je een CSV-bestand (delimited tekst) importeert en selecteer het CVS-bestand wat je gedownload hebt (A). De rode pijlen in het plaatje laten zien welke knoppen je moet aanklikken.

4.     Vul de benodigde instellingen in zoals de kolommen met de X- en Y-coördinaten (B).

5.     Klik het juiste CRS-systeem aan: EPSG:7415 (C).

6.    Vervolgens kun je de kaart toevoegen in je eigen GIS-omgeving (D).

Hulp nodig?

Mocht je gemeente een eigen data- of GIS-specialist hebben dan kan die je waarschijnlijk verder helpen. Ook kun je de helpdesk van het ECW vragen stellen.

Daarnaast is Datagedreven planvorming één van de thema’s van het Kennis- en Leerprogramma (KLP). Het KLP organiseert bijeenkomsten en start een online community. Hier kun je samen met gelijkgestemden samenwerken, het gesprek voeren over knelpunten, vragen stellen of goede oplossingen delen. Als je vragen hebt over het thema Datagedreven planvorming binnen het KLP, dan kun je contact opnemen met gerdien.vandevreede@vng.nl. Vragen over de data uit de Startanalyse kun je stellen aan de helpdesk van het ECW.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen